Låna till kontantinsats via privatlån

Först och främst, vad är en kontantinsats och kan man få ett bolån utan kontantinsats? Vi säger att man vill köpa en bostadsrätt men har inte råd, då fungerar det alldeles utmärkt att ta teckna ett bolån. Dock kan man endast låna upp till 85 % av husets eller lägenhetens värde och de resterande 15 % måste du betala med eget sparkapital, detta är själva kontantinsats.

Som regelverket är utformat idag så år därmed ett huslån utan kontantinsats inte möjligt att få. Skulle det vara så att man inte har det sparkapital som krävs för att tecka de sista 15 % så kan man faktiskt låna till kontantinsatsen med hjälp av privatlån.

Här kan du låna till kontantinsats.

Låna till kontantinsatsen

En kontantinsats måste som sagt vara minst 15 % av bostadens värde. Detta fastställdes år 2010 när Finansinspektionen kom fram med nya riktlinjer gällande just detta. Om man ska ta ett privatlån till kontantinsatsen, även kallat blancolån, måste man ha förutsättningarna att betala tillbaka det senare. Det gäller såklart alla sorters lån, men ett privatlån är ett lån utan säkerhet, och man lämnar inte bostaden som säkerhet på lånet.

Ett privatlån har ofta högre ränta jämfört med bolån exempelvis, då banken tar en betydligt större risk när de lånar ut pengar till dig utan säkerhet. Då är det egentligen inget konstigt med att de även måste ta mer betalt för det. Ett bolån har mindre ränta, då risken som banken då tar är mindre.

I listan nedan återfinns bolån och alternativ för lån till kontantinsatsen kan ses på framsidan.

Uppmuntra sparande

Kontantinsats har varit ett krav rätt länge när det gäller bostadslån. Tidigare var det 10 % av bostadens värde som behövde betalas med denna handpenning, men med tiden så skärptes reglerna och det ökade till 15 %. När den låg på 10 % kunde även banken göra undantag och gå med på att man lånade till hela beloppet och accepterade högre ränta för de sista procenten. Det har dock ändrats och nu kräver de flesta banker en kontantinsats på 15 %.

Denna regel infördes för att uppmuntra folk till att spara, samt för att sänka svenskarnas belåningsgrad. Just därför rekommenderas det att man ska försöka spara ihop till kontantinsatsen och inte ta ett privatlån.

Kommentarer

Skriv gärna en kommentar genom att klicka här

  1. Marzia skrev: Hej! Jag har en fråga när man har fast jobb man kan låna pengar, men jag har inte fast jobb bara min man han kan låna pengar?

Skriv en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *