Hur stor ska en kontantinsats vara?

Om man vill köpa en lägenhet eller ett hus så kan det hänga på håret om man får ett lån eller inte. Det som kan göra skillnaden mellan två kreditgivare är den kontantinsats som begärs. Man kan inte räkna med att få ett lån där man inte behöver bidra med några egna resurser hos sin bolånebank.

Läs mer på vår framsida om var du kan låna till kontantinsats.

Minsta möjliga insats

Idag kan man finna lånegivare som är villiga att ge 85% av fastighetens marknadsvärde som lånebelopp. Det betyder att man bara måste ge 15% som kontantinsats och beroende på hur stor summa man vill låna så kan detta handla om ett mindre eller större belopp.

Exempel:

Ni vill köpa ett hus för 3 500 000 kr. Banken kan då låna er 2 975 000 kr och 525 000 kr blir er kontantinsats ni själva måste stå för.

Det är också vanligt att man får 75% som lån och att man måste ge 25% i egna kontanter. Det som kan påverka hur liten kontantinsatsen kan bli är hur pass stabil ekonomi man har. Kreditgivaren kommer att göra en bedömning av den återbetalningsförmåga som man har. I vissa lägen kan det vara försvarbart att ta ett så stort lån men ofta så får man nej till mindre kontantinsatser på grund av att det inte verkar hållbart.

Få ihop pengarna

När man har hittat sin drömbostad så är det klart att man vill göra allt för att få den. Om man med ett maxat lån ändå kommer att betala ungefär samma belopp som man har i hyra så kan det ju verka löjligt att inte ta det. Det gäller att se på helheten och att fundera på hur mycket lånet kommer att kosta under de kommande åren. Förutom vår framsida kan du även besöka denna sajt för mer information om var man kan låna till kontantinsatsen, www.lånapengaronline.se. Det här kan fungera såvida kreditgivaren inte ser detta som ytterligare ett skäl att vara skeptisk till återbetalningsförmågan.

Satsa med egen insats

Det fokuseras mycket på hur stort lån man kan få och detta ger intrycket att det skulle vara en fördel med maxade lån. Givetvis blir det dyrare med mer lån, särskilt de sista 15%. En variant är att spara ihop till kontantinsatsen på egen hand istället för att låna till den. Hur mycket vill ni köpa bostad för? 15% av det så har ni kontantinsatsen. Sätt ett mål, och spara på ett eget konto med en automatisk överföring. Om målet kommer ta över 3 år och ni vill ta lite risk, månadsspara i aktiefonder. Över så pass lång tid med insättning varje månad är det nästintill omöjligt att pengarna sjunker i värde. Avkastning på 10% per år bör man kunna räkna med över 3 år.

Skriv en kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *